Toestemming voor streaming van theatervoorstellingen: Waar moet je op letten?

15 december 2020

Theatergezelschappen en producenten hebben het niet gemakkelijk in coronatijden. Zij zoeken digitale wegen om theatervoorstellingen toch bij de toeschouwer te krijgen. Steeds vaker worden voorstellingen daarom via digitale wegen voor het publiek beschikbaar gemaakt. Via streamingdiensten als Theaterflix en YouTube kunnen toeschouwers vanuit huis, al dan niet tegen een vergoeding, naar een registratie van een voorstelling kijken. De zichtbaarheid die dat oplevert is fijn.

Let op: jouw toestemming is nodig

De theatergezelschappen en producenten hebben jouw toestemming nodig om jouw werk op deze wijze beschikbaar te maken. Die toestemming moet vooraf gevraagd worden en daarbij mag je ook voorwaarden stellen, zoals naamsvermelding en afspraken over een vergoeding.

Geef niet zomaar toestemming

Het advies van de Auteursbond is om, indien je toestemming wilt geven, daarbij te vermelden dat jouw toestemming geldig is voor een jaar. En maak daarbij ook duidelijke afspraken over de vergoeding die jij ontvangt. Bij een verdeling op basis van de netto-opbrengst moet wel helder zijn wat ‘netto-opbrengst’ precies is, en welke onkosten in rekening worden gebracht.    

Vragen?

Wordt jouw werk zonder afspraken online vertoond, of heb je andere vragen? Neem contact op met jurist@auteursbond.nl.