Winnaars Zilveren Krulstaart 2020

25 september 2021

De Zilveren Krulstaarten zijn zaterdagmiddag 25 september tijdens de Dag van het Scenario op het Nederlands Film Festival uitgereikt aan de schrijvers van de beste film- en televisiescenario’s van 2020. Ooit begonnen als geuzenprijs vanwege het ontbreken van een Gouden Kalf voor scenario, zijn de Zilveren Krulstaarten inmiddels uitgegroeid tot dé Nederlandse vakprijzen voor scenaristen. De winnaars worden jaarlijks gekozen door leden van het Netwerk Scenarioschrijvers van de Auteursbond. Met deze prijs wil de Auteursbond meer belangstelling wekken voor scenarioschrijvers. Zonder scenaristen zijn er immers geen films en series.

De Winnaars van 2020 zijn:

Beste scenario Film

  • De beentjes van Sint Hildegard – Herman Finkers

Beste scenario TV-serie

  • I.M. – Hugo Heinen

Beste scenario Kort (tot 60 minuten)

  • Snorrie – Victoria Warmerdam

Meer informatie op zilverenkrulstaart.nl

Zilveren Pen

Het bestuur van het Netwerk Scenarioschrijvers reikt jaarlijks de Zilveren Pen uit aan een persoon of organisatie die een bijzondere prestatie heeft geleverd voor het vakgebied Scenario. Dit jaar gaat de Zilveren Pen naar de Ierse scenarist David Kavanagh als blijk van waardering voor zijn inzet voor Europese scenarioschrijvers via de Federation of Screenwriters in Europe.

Gouden Pen


De Gouden Pen, jaarlijks uitgereikt aan de scenarioschrijver van de best bezochte film van het afgelopen jaar, ging naar Herman Finkers. De beentjes van Sint Hildegard trok in 2020 ondanks de coronamaatregelen 712.000 bezoekers naar de bioscopen.