Zilveren Krulstaarten voor Het jaar van Fortuyn en El Houb

25 maart 2023

De Zilveren Krulstaarten zijn zaterdagmiddag 25 maart in Amsterdam  uitgereikt aan de schrijvers van de beste film- en televisiescenario’s van 2022. Ooit begonnen als geuzenprijs vanwege het ontbreken van een Gouden Kalf voor scenario, zijn de Zilveren Krulstaarten inmiddels uitgegroeid tot dé Nederlandse vakprijzen voor scenaristen.

De winnaars worden jaarlijks gekozen door leden van het Netwerk Scenarioschrijvers van de Auteursbond. Met deze prijs wil de Auteursbond meer belangstelling wekken voor scenarioschrijvers. Zonder scenaristen zijn er immers geen films en series.

De Winnaars van 2022 zijn:

Beste scenario Film

  • El Houb – Shariff Nasr, Philip Delmaar

Eerste speelfilm die de gevoeligheid rond coming-out in de Nederlands-Marokkaanse gemeenschap bespreekbaar maakt. Hoe bespreek je de olifant in de kamer, binnen een gezin dat gevoelige onderwerpen per definitie uit de weg gaat?

Beste scenario TV-serie

  • Het jaar van Fortuyn – Pieter Bart Korthuis en Nathan Vecht

Gedramatiseerde versie van de gebeurtenissen rond de verkiezingsstrijd tussen Pim Fortuyn en Ad Melkert, in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2002 en de moord op Pim Fortuyn.

Beste scenario Kort (tot 60 minuten)

  • A Capella in D mineur – Caspar van Woudenberg

Filmacademie, lichting 2022. Op een warme zomeravond worstelen vier ouders met hun ouderschap, wanneer ze de onbezonnen vraag van hun verliefde kinderen samen moeten beantwoorden: mogen ze met seks beginnen?

Zilveren Pen voor Marieta van Olphen

Het bestuur van het Netwerk Scenarioschrijvers reikt jaarlijks de Zilveren Pen uit aan een persoon of organisatie die een bijzondere prestatie heeft geleverd voor het vakgebied Scenario. Dit jaar gaat de Zilveren Pen naar Marieta van Olphen, meer dan 25 jaar het gezicht van het Netwerk Scenarioschrijvers. Van Olphen organiseert energiek en gedreven een breed scala van activiteiten, van prijsuitreikingen tot grootschalige bijeenkomsten met internationale sprekers. Ze heeft altijd een luisterend oor voor al die, schijnbaar zo solistische schrijvers die deze persoonlijke en vooral gemeende aandacht zeer waarderen. Ze heeft door de jaren heen zoveel signalen opgevangen dat ze is uitgegroeid tot een knooppunt van de sector. 

Gouden Pen voor scenaristen Soof 3


De Gouden Pen, jaarlijks uitgereikt aan de scenarioschrijver van de best bezochte Nederlandse film van het afgelopen jaar, ging naar Luuk van Bemmelen, Anne de Clercq en Eddy Terstall. Soof 3 trok in 2022, ondanks de coronamaatregelen, 497.228 bezoekers naar de bioscopen.