Dit zijn de winnaars van de Zilveren Krulstaarten

28 juni 2022

De Zilveren Krulstaarten zijn vrijdagavond 24 juni tijdens het Scenaristenfeest in de Nieuwe KHL uitgereikt aan de schrijvers van de beste film- en televisiescenario’s van 2021. Ooit begonnen als geuzenprijs vanwege het ontbreken van een Gouden Kalf voor scenario, zijn de Zilveren Krulstaarten inmiddels uitgegroeid tot dé Nederlandse vakprijzen voor scenaristen. De winnaars worden jaarlijks gekozen door leden van het Netwerk Scenarioschrijvers van de Auteursbond. Met deze prijs wil de Auteursbond meer belangstelling wekken voor scenarioschrijvers. Zonder scenaristen zijn er immers geen films en series.

De Winnaars van 2021 zijn:

Beste scenario Film

De veroordeling – Sander Burger, Bert Bouma, o.b.v. het boek van Bas Haan

Op archiefmateriaal, officiële stukken en getuigenverklaringen gebaseerde reconstructie van de nasleep van de beruchte Deventer moordzaak uit 1999. Gezien door de ogen van Netwerk-journalist Bas Haan.

Beste scenario TV-serie

De regels van Floor – Lotte Tabbers, Luuk van Bemmelen, Tim Kamps, Renske de Greef, Martijn Hillenius, Anne Barnhoorn, Maurice Trouwborst

Jeugdserie waarin de eigenwijze Floor vindt dat kinderen, net als volwassenen, hun eigen regels mogen bedenken. Iedere aflevering komen twee van Floors regels aan bod.

Beste scenario Kort (tot 60 minuten)

Verdwenen dagen – Bodil Matheeuwsen

De futuristische start-up Morpheus biedt mensen de mogelijkheid om herinneringen opnieuw te beleven in virtual reality.

Foto: Inigo Garayo

Zilveren Pen

Het bestuur van het Netwerk Scenarioschrijvers reikt jaarlijks de Zilveren Pen uit aan een persoon of organisatie die een bijzondere prestatie heeft geleverd voor het vakgebied Scenario. Dit jaar gaat de Zilveren Pen naar Stichting Miet mi voor het project Greenlit. In deze safe space worden makers met een bijzonder perspectief begeleidt, die vanwege achtergrond, geaardheid of beperking onvoldoende gerepresenteerd zijn in de Nederlandse Film- en Televisie industrie.

Gouden Pen voor Paula van der Oest


De Gouden Pen, jaarlijks uitgereikt aan de scenarioschrijver van de best bezochte Nederlandse film van het afgelopen jaar, ging naar Paula van der Oest. De slag om de Schelde trok in 2021, ondanks de coronamaatregelen, 507.499 bezoekers naar de bioscopen.