14 dec 2020
Een theaterauteursding waar je bij moet zijn

Een mooie middag met tijd voor inspiratie, en met aandacht voor toneelschrijvers en schrijf-initiatieven om het bloed te doen stromen.

Boyerlezing door Jetse Batelaan

De Theaterauteurs van de Auteursbond organiseren tweejaarlijks de Boyerlezing. Deze lezing is in het leven geroepen ter nagedachtenis aan schrijfster Marian Boyer, en heeft als doel een bijzondere gast te eren en haar/hem de ruimte te geven deze ‘lezing’ naar eigen wens in te vullen. Inspiratie staat centraal. Eerder kregen Judith Herzberg, Simon van der Geest en Willem de Wolf het podium. Dit jaar hebben geeft de eigenzinnige regisseur Jetse Batelaan invulling aan de Boyerlezing. 

Jetse Batelaan (Leiden, 1978) is sinds 2013 artistiek leider van Theater Artemis. Hij maakt opvallende, bijna woordeloze voorstellingen met behoorlijk lange titels. Bij Theater Artemis werkt hij op een zo’n radicaal mogelijke manier aan een gezelschap dat grenzen verlegt en zo nieuwe ruimtes opent. Jetse Batelaan kreeg voor zijn werk meerdere prijzen en onderscheidingen. Zo ontving hij in 2019 de Zilveren Leeuw op de Biënnale van Venetië en in 2020 de ITI-award (Düsseldorf).

Winnaars verse tekst en Charlotte Köhler Stipendium

In een tijd waarin schijnwerpers zeldzamer zijn, en belangrijke momenten voor schrijvers ongezien voorbij lijken te gaan, willen we extra aandacht geven aan de winnaars van Verste tekst of het (nog) onopgevoerde stuk 2020 en het Charlotte Köhler Stipendium:

  • ‘De golem van Molenbeek’ van Bruno Mistiaen
  • ‘En zo zou het een nooit meer het ander zijn’ van Vincent van der Valk
  • ‘Het gemoed van Ricardo’ van Sarah Blok
  • Eva Jansen Manenschijn (winnaar stipendium)

Van deze vier schrijvers en hun stukken zijn voor de zomer vier mooie podcasts gemaakt.
> Beluister de podcasts

Uitreiking Boyer Trofee (Platform Theaterauteurs).

Een prijs die onregelmatig wordt toegekend aan iemand die zich inzet voor de Nederlandse toneelschrijfkunst. Het is een initiatief van het Platform Theaterauteurs, dat werd opgericht door de in 2013 overleden auteur Marian Boyer. De trofee is een lampje dat ook bij Boyer thuis stond. Eerder werd de Boyer Trofee toegekend aan Ditte Pelgrom, bibliothecaris van De Nieuwe Toneelbibliotheek (2013), aan de toneelschrijver Rob de Graaf in 2016, en aan Marlies Oele van IT&FB in 2018.

Livestream

Vanwege de coronamaatregelen is er slechts zeer beperkt plaats in de zaal. het programma wordt uitgezonden via livestream. De kaartverkoop verloopt via Theater Bellevue.

Leden van de Auteursbond ontvangen een code voor een gratis kaartje.

Informatie

Start om

15:00

Eindigt om

17:00

Locatie

Theater Bellevue / Online via Zoom

Sluit je aan!