Drie toneelteksten geselecteerd voor Verse Tekst 2023

5 april 2023

Teksten van Jannemieke Caspers, Joost II Sickenga en Roos Voorhorst zijn geselecteerd voor Verse Tekst 2023. Het Platform Theaterauteurs en de Auteursbond laten hun (nog) niet gespeelde toneelteksten uitgeven in de reeks van De Nieuwe Toneelbibliotheek en bespreken door een criticus.

Verse Tekst is sinds 2005 een open inzendronde van het Platform Theaterauteurs voor nog niet gespeelde theaterteksten van professionele toneelschrijvers uit Nederland en Vlaanderen. Het leesteam bestond dit jaar uit Sander Janssens, Kharim Amier, Erica Smits, Liliane Brakema en Rob de Graaf. Zij lazen 42 nog niet geënsceneerde theaterteksten.

Het meest onder de indruk was het leesteam van Wolf (of het Heidi-feest) van Jannemieke Caspers, Mehmet, Lucas van Joost II Sickenga en Room for thought van Roos Voorhorst. Criticus Sander Janssens zal de teksten recenseren. De schrijvers, de teksten en uitgaven van De Nieuwe Toneelbibliotheek worden op 7 mei gepresenteerd tijdens Feestelijke theaterauteursborrel met een vakinhoudelijke aanloop, een programma van de Auteursbond in Theater Kikker in Utrecht.

Het leesteam over de geselecteerde stukken:

“De drie gekozen teksten tonen een mooie staalkaart van de veelzijdigheid van de inzendingen: een ingetogen, gelaagde dialoog over de reikwijdte van liefde; een verstilde monoloog die inzicht biedt in de binnenwereld van iemand die op het punt staat een abortus te ondergaan; een uitbundige, en gaandeweg steeds meer benauwende zedenschets van een gemeenschap waarin vastgeroeste tradities en machtsuitoefening de mensen in hun greep houden.

De drie teksten nodigen ertoe uit ermee aan het werk te gaan. Acteurs zouden zich er met plezier in kunnen vastbijten. We hopen van harte dat we deze teksten eens geënsceneerd zullen zien.”