Financiële APK tijdelijk voor maar €175

20 december 2021

‘Ben ik wel voldoende verzekerd?’ ‘Wat kan ik regelen voor later?’ Om antwoord te krijgen op dergelijke vragen kunnen auteurs, vertalers, freelance journalisten en andere zelfstandige schrijvers hun financiële situatie door een deskundige laten doorlichten. In 2022 kost zo’n financiële APK slechts €175.

Geld is zelden de belangrijkste drijfveer voor auteurs, freelance journalisten, vertalers, ondertitelaars, scenarioschrijvers en andere creatieven die leven van de pen. Dat betekent vaak dat ze weinig oog hebben voor hun eigen financiële situatie, en dat kan tot heel vervelende situaties leiden. Het P.C. Boutensfonds, nauw verbonden met auteursrechtenorganisatie Lira, de Auteursbond en de NVJ, steunt deze creatieven al jaren bij het op orde brengen van hun financiën.

Leden van de NVJ en de Auteursbond en aangeslotenen bij Lira kunnen hun financiën laten doorlichten door een erkende specialist. Zo’n APK kost €800 per persoon, of €1.000 voor een stel, maar het P.C. Boutensfonds subsidieert normaliter €500 per analyse en advies. Wie in 2022 een APK aanvraagt, krijgt nu echter €625 subsidie. Dat betekent dat een alleenstaande deelnemer een netto bijdrage aan de APK betaalt van € 175. Voor een stel geldt een eigen bijdrage van €350.

Uitgebreid en concreet advies

Bij de APK krijg je uitgebreid en concreet advies van een professioneel financieel adviseur over jouw financiële situatie. Daarna kun je zelf bepalen of je actie wilt ondernemen, maar die verdere stappen worden niet door het P.C. Boutensfonds vergoed. De APK’s worden gedaan door zelfstandig en onafhankelijk adviseur Peter Meijer, en Majorie Molegraaf, verbonden aan Pyxis Adviseurs-Fiscalisten-Accountants. Een APK is aan te vragen bij de NVJ of de Auteursbond. Aanvragers wordt verzocht om aan de hand van een checklist informatie te verzamelen en naar de gekozen adviseur te sturen. Deze analyseert je financiële-situatie-gegevens en stelt een rapport op dat je persoonlijk met de adviseur bespreekt.