Dag van het Scenario

Tijdens deze beroepsdag op het Nederlands Filmfestival komen scenaristen bijeen in de Utrechtse Schouwburg voor een inspirerende middag over de artistieke en praktische kanten van het vak scenarioschrijven.

2023: Doorgaan met kijken

Een grote serie op televisie of bij één van de streamers: Welke scenarioschrijver droomt daar niet van? Maar welke kwaliteiten heb je daar eigenlijk voor nodig? Hoe is het om in een schrijfduo te werken? En hoe kan nieuw serietalent worden opgeleid? Tijdens de Dag van het Scenario kijken we samen met diverse scenaristen naar de toekomst van het vakgebied.

How to Sell Drugs Online (fast)

De Duitse makers Philipp Käßbohrer en Matthias Murmann werken als scenarist en producent voor eigen series. Hoe ervaren zij de samenwerking met streamers? En hoe gaan zij om met de druk van een razend populaire serie?

Schrijven in een team

Samen met Salma Chafouk Idrissi en Zainab Goelaman (Katwalk, NPO) en met Martin van Steijn en Ingrid van Berkum (Hockeyvaders, Videoland) onderzoeken we de samenwerking binnen schrijfduo’s. Hoe maak je actuele maatschappelijke vraagstukken toegankelijk voor publiek? Hoe beïnvloedt het succes van streamers de werkwijze van de omroepen?

Aanstormend talent

De schrijvers van kleuterserie Tentje Plof (EO) schuiven aan om hun ervaringen met het opleidingstraject ‘NPO-Team Up’ te delen. Onder leiding van hoofdschrijver Tijs van Marle werkten beginnende scenaristen Aya Talmon en Lorans al Dandachli in een writers room. Welke verantwoordelijkheden krijg je als beginnend scenarist? Hoe ga je als hoofdschrijver om met verschillende stemmen? En waar zijn de andere plekken waarop nieuwe makers meters kunnen maken?

Presentatie: Doortje Smithuijsen

Foto’s: Joy Hansson.

Dag van het Scenario 2022: De sterkste schakel
Hoe maak je van jouw scenario een zo sterk mogelijke fundering waar de rest van de filmketen verder op kan bouwen? Aan de hand van het overkoepelende thema ‘toegankelijkheid’ komen diverse scenarioschrijvers aan bod en onderzoeken we hoe zij hun scenario’s toegankelijk maken voor iedereen in de keten – van woord tot scherm.