Internationaal

De Auteursbond en de Sectie Ondertitelaars zetten zich ook met internationale samenwerkingen in voor betere vergoedingen, zichtbaarheid en arbeidsvoorwaarden voor ondertitelaars.

AVTE

De sectie Ondertitelaars is aangesloten bij Audiovisual Translators Europa (AVTE), een samenwerkingsverband van audiovisuele vakbonden uit veertien Europese landen. Vertegenwoordigers van de bij AVTE aangesloten organisaties komen jaarlijks bij elkaar om ontwikkelingen binnen de verschillende landen en op Europees vlak met elkaar te bespreken.

Lees meer over de AVTE

Contact met bedrijven en instanties

De leden van AVTE treden gezamenlijk op tegen misstanden en maken zich hard voor kwaliteit en fatsoenlijke tarieven. Zo worden er regelmatig gesprekken gevoerd met ondertitelbedrijven – maar ook met eindklanten zoals Netflix – over de kwaliteit van ondertiteling, de arbeidsomstandigheden van de ondertitelaars en de vaak slechte vergoedingen.

Ook is er contact met Europese instanties, waaronder de European Broadcasting Union en Creative Europe, om binnen de EU meer aandacht te genereren voor zaken als auteursrechten, arbeidsomstandigheden en collectief onderhandelen.

Gezamenlijke initiatieven

Enkele jaren geleden is door de Noorse organisatie Norsk Audiovisuell Oversetterforening een ondertitelmodel opgesteld waarin de basisregels van het ondertitelen zijn opgenomen. Dit initiatief heeft inmiddels navolging gekregen in meerdere andere landen. Zo heeft de sectie Ondertitelaars van de Auteursbond het Nederlandse ondertitelmodel opgesteld.

Omdat vanuit meerdere landen werd gemeld dat opdrachtgevers de tarieven nog verder proberen te drukken met het gebruik van machinevertalingen, heeft AVTE een manifest opgesteld voor PEMT (post editing of machine translation). Hierin staat uitgelegd onder welke voorwaarden machinevertalingen ingezet kunnen worden, welke rol de ondertitelaar moet spelen om een goede kwaliteit te garanderen, en waarom de tarieven voor dit werk juist geen bodemtarieven horen te zijn. Meer hierover lees je hier.