Misdaadauteurs

Complotdenkers, spionnen, seriemoordenaars, psychopaten, nagelbijters, researchfreaks, undercoveragenten, privé detectives, advocaten, journalisten, nachtuilen, oproerkraaiers, fantasten, reizigers, lettervreters, bestsellerauteurs, hofleveranciers in spanning …

Het spannende boek

Nederland telt ruim 200 actieve misdaadauteurs die door een uitgeverij worden uitgegeven. De Misdaadauteurs van de Auteursbond komen op voor hun belangen, of de schrijver nu één boek of een heel oeuvre op zijn of haar naam heeft staan.

We komen voort uit het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs, dat in 1986 werd opgericht om het spannende boek meer bekendheid te geven. In 2019 werden we onderdeel van de Auteursbond.

Onze sectie bouwt aan de kracht van de Nederlandse thriller in de breedste zin van het woord: we promoten het spannende boek an sich, onze leden helpen elkaar vooruit en we organiseren activiteiten en masterclasses die auteurs helpen bij het schrijfproces.

De promotie van het spannende boek

Het spannende boek is de kurk waar de boekhandel op drijft. Misdaad verkoopt. Toch kent het grote publiek slechts een fractie van de huidige Nederlandse misdaadauteurs. Dat moet anders!

We bereiken het publiek, de pers en de boekhandel op de volgende manieren:

 • NBD Biblion Gouden Strop
  Jaarlijkse prijs voor de beste Nederlandstalige misdaadroman.
 • De Gouden Strop Thrillertour
  Optredens van misdaadauteurs door heel Nederland.
 • NBD Biblion Schaduwprijs
  Jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige misdaaddebuut.
 • De Meesterprijs
  Ereprijs voor een Nederlandse misdaadauteur die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van het genre in het Nederlands taalgebied. Prijs wordt tenminste één keer in de drie jaar uitgereikt. Winnaars: Baantjer, Saskia Noort, Tomas Ross en René Appel (2021).
 • De Avond van het Spannende Boek
  Een avond waarop het lezerspubliek en misdaadauteurs elkaar ontmoeten. Verwacht lezingen, interviews, speeddates en de uitreiking van de NBD Biblion Gouden Strop en de NBD Biblion Schaduwprijs. De Avond van het Spannende Boek is een coproductie van Stichting Gouden Strop, Hebban en Bibliotheek Utrecht.
 • Social media
  Op Facebook (Agatha Doyle) en Instagram (Nederlandse misdaadauteurs) delen we nieuws over ons genre en zetten we de nieuwe boeken van onze leden in de spotlight.
 • #Nederlandsethriller
  Niet alleen wij, maar steeds meer lezers, bloggers en auteurs gebruiken de hashtag #Nederlandsethriller. We hebben deze hashtag in het leven geroepen om mensen te laten zien hoe mooi en breed het Nederlandse aanbod is.
 • Persberichten en mediacontacten
  We hebben warme contacten met verschillende media, waardoor onze persberichten vaak en snel opgepikt worden. Ook weten de media ons goed te vinden met hun vragen. Elk jaar publiceren we de stand van zaken van onze branche (wat is ons marktaandeel, welke boeken verkochten het best etc.).

Leden helpen elkaar vooruit

Schrijven doe je alleen. Dat is heerlijk, maar af en toe ook eenzaam, want met wie kun je sparren over al die randzaken die bij je schrijfcarrière komen kijken? Onze sectie organiseert meerdere vormen van ontmoeting per jaar: netwerkmogelijkheden waar je met misdaadauteurs onder elkaar bent en samen kunt sparren. Denk aan het delen van ervaringen over uitgeverijen, elkaar wijzen op kansen voor de promotie van je boek en herkenning over dode punten in je manuscript en personages die niet doen wat je wilt.

 • Mystery diner
  Jaarlijks diner na afloop van onze jaarvergadering. Hét moment om gezellig samen te eten en te kletsen. Het diner is gratis voor leden van de sectie misdaadauteurs.
 • Besloten Facebookgroep
  In onze besloten Facebookgroep wijzen we elkaar op handigheden, delen we tips en is er ruimte om hulp en steun aan elkaar te vragen.
 • Presentaties
  Tijdens meerdere activiteiten (denk aan het Mystery diner en de uitreiking van de Meesterprijs) geven leden elkaar een kijkje in hun keuken. Op het Mystery diner van 2022 deelde Loes den Hollander bijvoorbeeld haar geheimen over onderhandelen en vertelde Jeroen Windmeijer over hoe hij een bestsellerreeks schreef.
 • Masterclasses
  Zo nu en dan hebben we een masterclass. In 2022 gaf Joyce Spijker bijvoorbeeld een driedelige masterclass over hoe je als schrijver social media voor je kunt laten werken.

Hoe beter onze boeken, hoe sterker ons genre

Ten slotte proberen we in groepsverband onze eigen manuscripten te optimaliseren.

 • Excursies
  It’s all in the details… Natuurlijk doe je zelf research, maar sommige zaken zijn gewoon lastig te achterhalen. Bijvoorbeeld hoe het voelt om een wapen af te vuren, of hoe een gevangenis eruit ziet. Samen gaan we op pad.
 • Intervisie
  We zijn de mogelijkheid van intervisie aan het onderzoeken. Hierbij werk je met meerdere schrijvers samen aan je eigen manuscript.

Ook lid worden van de Misdaadauteurs van de Auteursbond?

Ben je al lid van de Auteursbond, maar nog niet van onze sectie? Bel of mail de Auteursbond en zij koppelen je aan ons.

Nieuw boek?

Dat delen we graag via onze social mediakanalen. Tag op Facebook @agathadoyle en/of op Instagram @nederlandsemisdaadauteurs en we maken er een mooie post van.

Bestuur misdaadauteurs

 • Michael Berg (voorzitter)
 • Joyce Spijker
 • Ingrid Oonincx
 • Daan Fousert
 • Ilse Ruijters