Misdaadauteurs

Complotdenkers, spionnen, seriemoordenaars, psychopaten, nagelbijters, researchfreaks, undercoveragenten, privé detectives, advocaten, journalisten, nachtuilen, oproerkraaiers, fantasten, reizigers, lettervreters, bestsellerauteurs, hofleveranciers in spanning ….

Het spannende boek

Nederland telt ruim 200 actieve misdaadauteurs die door een uitgeverij worden uitgegeven . De Misdaadauteurs van de Auteursbond komen op voor hun belangen, of de schrijver nou één boek of een heel oeuvre op zijn of haar naam heeft staan.

De Misdaadauteurs komen voort uit het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs. Deze club werd in 1986 opgericht om het spannende boek meer bekendheid te geven. Belangrijkste activiteiten waren het jaarlijkse Mystery Dinner en de uitreiking van De Gouden Strop (de prijs voor de beste Nederlandstalige misdaadroman) en de Schaduwprijs (de prijs voor het beste debuut).

Podium voor misdaadauteurs

Het spannende boek is inmiddels de kurk waar de boekhandel op drijft. Misdaad verkoopt. Toch kent het grote publiek slechts een fractie van de huidige Nederlandse misdaadauteurs. Er valt dus nog een wereld te winnen. De Misdaadauteurs van de Auteursbond zien het als hun belangrijkste taak om de belangen van de Nederlandse misdaadauteurs te behartigen en tegelijkertijd de Nederlandse misdaadroman nog meer onder de aandacht te brengen van publiek, pers en vakhandel. De Gouden Strop en De Schaduwprijs blijven daarvoor een belangrijk middel. Daarnaast willen we nieuwe initiatieven ontwikkelen om schrijvers en hun boeken het podium te bieden dat ze verdienen.

Meesterprijs

Om de zoveel jaar reikt het bestuur van de sectie misdaadauteurs de Meesterprijs uit aan een thrillerauteur die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van het genre in het Nederlands taalgebied. Winnaars van de Meesterprijs waren Appie Baantjer (2003), Saskia Noort (2013) Tomas Ross (2018) en René Appel in 2021.

Bestuur misdaadauteurs

  • Michael Berg (voorzitter)
  • Isa Maron
  • Joyce Spijker
  • Ingrid Oonincx
  • Daan Fousert