Ledenservice
Voor schrijvers en vertalers, al meer dan 100 jaar.

Financiële APK

Druk met schrijven, maar geen tijd om goed in je eigen financiële situatie te duiken? En wil je die wel eens door een expert bekeken hebben? Auteursbondleden kunnen een Financiële APK aanvragen. De Auteursbond biedt deze dienst aan in samenwerking met de NVJ. De Financiële APK wordt mogelijk gemaakt doordat het P.C. Boutensfonds bijdraagt in de kosten en is bedoeld voor mensen die leven van de pen. Van een professioneel financieel adviseur krijg je een uitgebreid en concreet advies over jouw financiële situatie. Hierna bepaal je zelf of je actie onderneemt. Het P.C. Boutensfonds subsidieert deze verdere stappen niet.

Adviseurs 

Je kunt bij je aanvraag kiezen uit twee professionele adviseurs:

 • Majorie Molegraaf, financieel professional en als gecertificeerd financieel planner en geregistreerd belastingadviseur en estate planner  verbonden aan Pyxis Adviseurs-Fiscalisten-Accountants.
 • Peter Meijer, zelfstandig en onafhankelijk adviseur (voormalig adviseur pensioen, schade- en levensverzekeringen bij een assurantiekantoor, private banker en pensioenadviseur bij een bank).

Werkwijze

Na je aanvraag krijg je een verzoek om aan de hand van een checklist informatie te verzamelen en op te sturen. De adviseur ontvangt dit vooraf, analyseert dit en maakt een rapport. Dit rapport bespreek je persoonlijk met de adviseur. Specifieke adviezen of vervolgacties voor jouzelf kunnen voortvloeien uit dit gesprek.

Kosten tijdelijk verlaagd

Het P.C. Boutensfonds subsidieert € 500,- per uitgebrachte APK. De kosten van een APK bedragen € 800,- voor een alleenstaande en € 1.000,- voor een stel. Een alleenstaande deelnemer heeft dus een netto bijdrage aan de APK van € 300,-. Voor een stel bedraagt de netto eigen bijdrage € 500,-.

De eigen bijdragen zijn tijdelijk verlaagd: een alleenstaande betaalt € 225,- en een stel € 350,-.

Wat zeggen gebruikers?

Het is fijn dat ik nu van dat immer zeurende gevoel af ben

Met de interesse van Peter in ons werk kwam ook het vertrouwen

Voor mij en mijn partner, allebei freelance literair vertaler, zijn onze financiën altijd een ver-van-mijn-bed-show; we weten dat sommige dingen niet goed geregeld zijn, maar dat is meer een zeurend ongemak waar we niet aan willen denken

Al met al is het een heel prettig contract en een nuttige ervaring

Voorwaarden

 • Je bent minimaal 1 jaar lid van de Auteursbond.
 • Je kunt één keer in de vijf jaar een beroep doen op de APK-subsidie.
 • De APK wordt uitsluitend verzorgd door financieel dienstverleners die door het fonds zijn geselecteerd.
 • Je eigen bijdrage moet voor het begin van het traject op de rekening van het P.C. Boutensfonds zijn gestort: NL59 INGB 0007 228562.
 • 6 maanden na aanvang van het traject dient je tweede afspraak met de financieel adviseur ook te hebben plaatsgevonden, anders eindigt het traject zonder terugstorting van je bijdrage.
 • Het bestuur van het P.C. Boutensfonds stelt een maximum aan het aantal te honoreren aanvragen van 100 per jaar: wie het eerst komt, die het eerst maalt.

Bestuur Stichting P.C. Boutensfonds

 • Miek Smilde, voorzitter
 • Jan Baeke, secretaris
 • René Bogaarts, penningmeester

Aanvragen Financiële APK

Na ontvangst van je aanvraag krijg je van ons een bevestigingsmail en een checklist met de stukken die je aan moet leveren. Het P.C. Boutensfonds neemt contact met je op over het verdere verloop.

>>> DIEN HIER JE AANVRAAG IN! <<<

 

Training Loopbaanadvies

Wil je jezelf sterker profileren en meer opdrachten binnenhalen? Schrijf je dan in voor deze online cursus.
Doe nieuwe inspiratie op en vergroot je kennis en inzichten. Des te gemotiveerder kun je daarna weer verder. De cursus is voor starters, maar ook voor ervaren freelancers.

De duur is twee keer 2,5 uur, verdeeld over twee dagen. Zowel voor als na de twee sessies krijgen de deelnemers lees- en schrijfopdrachten mee. De uitgewerkte opdrachten worden gezamenlijk of in kleine groepen besproken.

Training Pensioen

Online cursus Pensioen en Arbeidsongeschiktheid

Deze online cursus is speciaal voor freelancers en ZZP’ers. Die moeten namelijk zelf hun maatregelen en voorzieningen treffen voor zaken als ziekte/arbeidsongeschiktheid, pensioen, sparen of beleggen, woning huren of kopen en meer van dergelijke complexe financiële vraagstukken.

In deze training krijg je inzicht in je financiële situatie zodat je weet of je iets zou moeten regelen voor het geval zich zo’n risico voordoet. Of voor het geval je iets wil organiseren als inkomen naast je AOW. Maar niet precies weet hoeveel je opzij moet zetten. Of waar je op moet letten bij de verschillende oplossingen. Zonder inzicht heb je vaak geen idee wat er precies speelt en wat het doet met je netto inkomen. Of welke oplossingen er zijn en wat die kosten. Met inzicht weet je dat wel en kan je veel beter de afweging maken of het voor jou wel of niet zinvol is om er iets aan te doen.

De online cursus wordt in twee keer 3 uur gegeven, verdeeld over 2 dagen. Deelnemers krijgen vooraf én tussendoor ‘huiswerk’ mee. Dat huiswerk wordt besproken tijdens beide sessies. Het huiswerk leidt tot een serieuze verdieping van het resultaat.