Zeven redenen om lid te worden

Zakelijk en juridisch advies

Als auteur loop je soms tegen vragen aan van zakelijke of juridische aard. Dan staan de medewerkers van de Auteursbond voor je klaar met deskundig advies. Wil je meer weten over auteursrecht of belastingen: we leggen je graag uit hoe het zit. Wil je advies over een contract of verkeer je in een lastige onderhandeling over de exploitatie van je werk: wij nemen de tijd om je te helpen. Ook kun je bij de Auteursbond terecht voor een verwijzing naar subsidieverstrekkers.

Bij een conflict over je auteursrecht of de exploitatie van je werk, kun je een beroep doen op de juristen van de Auteursbond. In bepaalde gevallen schakelen we de Stichting Rechtshulp Auteurs in. Deze biedt auteurs bijstand en bemiddeling van juridische en boekhoudkundige aard bij beroepsgerelateerde conflicten. Leden die in ernstige financiële nood geraken, brengen we in contact met de aan de Auteursbond gelieerde Stichting Sociaal Fonds Letterkundigen.

Nuttige en inspirerende meetings

We bieden je als lid van de Auteursbond de mogelijkheid kennis op te doen die je sterker maakt bij je beroepsuitoefening. Hiertoe organiseren we onder meer symposia, beroepsdagen, workshops, masterclasses, mentoraatsprogramma’s en lezingen. De bijeenkomsten vormen ook een voortreffelijke gelegenheid om vakgenoten te ontmoeten en kennis en ervaring te delen. In dit opzicht is de Auteursbond ook een sociëteit van uitwisseling en inspiratie.

Ledenkortingen

Als lid (of aspirant-lid) van de Auteursbond kun je korting krijgen op:

  • Schrijverscursussen en -opleidingen.
  • Literaire evenementen en culturele festivals.
  • Verzekeringen.

Eigen portfolio op onze site

Leden van de Auteursbond hebben binnenkort de mogelijkheid om op deze site een eigen profiel aan te maken. Dat kan handig zijn als je op websitekosten wilt besparen en toch goed zichtbaar wilt zijn voor potentiële opdrachtgevers, lezers en andere geïnteresseerden.

Financiële APK

Geldzaken zijn niet altijd het sterkste punt van schrijvers en vertalers. Als lid van de Auteursbond kun je een financieel specialist laten kijken naar je financiële situatie. Deze ‘financiële APK’ bestaat uit een uitgebreid advies op maat. De dienstverlening is niet kosteloos, maar kan worden aangeboden met een substantiële korting dankzij een subsidie van het aan de Auteursbond gelieerde P.C. Boutensfonds.

De Auteursbond onderhandelt

Uitgevers, producenten en andere exploitanten van het geschreven woord hebben vaak een sterke machtspositie. De positie van schrijvers en vertalers daarentegen is kwetsbaar en dreigt onder invloed van de digitalisering verder te verslechteren. Om die situatie structureel te verbeteren, onderhandelt de Auteursbond met exploitanten en publieke partijen. We lobbyen voor de bescherming van het auteursrecht (door betere regelgeving) en we strijden voor volwaardige honoraria voor schrijvers en vertalers. Ook willen we zichtbaar maken dat onze beroepsgroep als een vliegwiel fungeert voor veel andere branches, zoals uitgeverijen, boekhandels, filmproducenten, gedrukte media, bioscopen, et cetera.

Keurmerk

Wie lid is van de Auteursbond mag het lidmaatschap ook hanteren als keurmerk. Je lidmaatschap laat zien dat je een professionele beroepspraktijk hebt. Voor leden is een ‘ik-ben-lidlogo’ beschikbaar.

Meld je aan

Deze pagina werkt uitsluitend in Chrome!